Akü, elektriği depolayan ve gereksinim duyulduğunda kullanıma hazır hale getiren pratik bir cihazdır. Aküler tıpkı bir powerbank ya da şarj cihazı gibi kullanıldığı aracın, sistemin, yazılımın performanslı şekilde çalışmasına destek sağlar. Mutlu Akü, araç performansında hayati önem taşıyan akülerin periyodik bir bakıma ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir. Peki, akü bakımı nasıl yapılır? İşte size uzmanından bakım tüyoları;
Bakım rutini oluşturulmalı
İyi bir akü performansı için en temel şart, periyodik bakımdır. Tıpkı araç temizliği gibi araç akü bakımı da düzene oturtulmalı ve kontrol edilmelidir. Bakım rutini oluşturmak akünün ömrünü uzatır, riskleri minimize eder, yüksek maliyet işlemlerden korur.
Kutup başlıkları temiz tutulmalı
Akülerin kutup başlıklarını düzenli olarak kontrol etmek ve temiz tutmak gerekir. Çünkü kutup başlıkları bir süre sonra oksitlenme yapabilir. Oksitlenme yapması elektrik akımının iletilmesine engel olur, akünün şarj olmasını önler. Bu döngü akünün randımanlı çalışmamasına zemin hazırlar. Aküdeki aksa ise araç. İçi akşamların çalışmamasına sebebiyet verir. Dolayısıyla oksitlenmeye karşı kutup başlıklarının temiz tutulması şart.
Not: Araç ayda birkaç kez hatta daha az kullanılıyorsa eğer mutlaka kutup başları sökülmeli, kullanmadan önce ise akü şarj edilmelidir.
Sabitleme elemanları kontrol edilmeli
Ağır vasıta araçlarda aracın kullanım alanı ve şeklinden ötürü araçlar sıklıkla sarsıntıya uğrar. Sarsıntılar akünün yerinden oynamasına sebep olabilir. Bu nedenle araç akü bakımında mutlaka sabitleme elemanları kontrol edilmelidir. Akünün hareket etmesi sadece bakımlı olmakla alakalı değildir, doğrudan güvenlik zafiyeti oluşturur. Akü güvenlik ve performans kaybına uğrar, yakıt tüketiminin artmasına neden olur.
Hava deliklerinin açık bırakılması gerekir
Akülerde hava alması için delikler yer alır. Akü delikleri kısa devre riskini ortadan kaldırır, akünün zarara uğramasını ve performans kaybetmesini önler. Akü bakımında hava deliklerini kontrol etmek, açık tutmaya özen göstermek etkili bir adımdır.
Akü üzerinde kalıntı olmamalı
Aküler her zaman temiz kalmalı ve görünmelidir. Akünün üstünde ya da çevresinde hiçbir şekilde yağ, su gibi sıvılar bulunmamalıdır. Temizlik ve bakım sonunda akünün çevresinde kalıntı kalmadığından emin olmak gerekir.
Akü suyu kontrol edilmeli
Aküler asitli sıvılar sayesinde elektriği araca iletir ve akşamların çalışmasını sağlar. Akü suyu bittiğinde akü çalışmaz, araç performans kaybı yaşar. Akü bakımını yaparken mutlaka suya dikkat edilmeli, su takviyesi eldiven takılarak gerçekleştirilmelidir.